29/11/2024

Circulaire economie en modulaire bouw: Een duurzame toekomst

De bouwsector staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Het is al langer duidelijk dat vervuiling en afvalproductie moeten worden aangepakt, maar hoe doen we dit precies en vooral, hoe doen we dit op de meest efficiënte manier? In deze blog bekijken we hoe modulaire bouw bijdraagt aan een duurzame toekomst.

We starten bij een circulaire economie die de dag van vandaag nagestreefd moet worden in eender welke sector. Dit economische systeem heeft als doel producten, hun componenten en grondstoffen zo lang mogelijk in omloop te houden, terwijl de kwaliteit behouden blijft. Simpel gezegd betekent dit dat we het traditionele model van ‘maken, gebruiken en weggooien’ vervangen door hergebruiken, repareren en recyclen. In de bouwsector kunnen we gaan kijken naar  modulaire bouw als we op zoek gaan naar een manier om deze circulaire economie na te streven. 

Hergebruik van materialen

In modulaire bouw worden vooraf gefabriceerde modules gebruikt. Bij onze SAM zijn deze geprefabriceerde modules individuele kastmodules, waarin optioneel technieken verwerkt kunnen worden. Deze modules zijn eenvoudig te demonteren. Onze SAM wordt bijvoorbeeld voor 98% lijmvrij en demontabel geïnstalleerd met schroeven. Daarnaast zorgt het feit dat de materialen in een gecontroleerde omgeving geproduceerd worden ervoor dat de bouwkwaliteit constant is en de productie gestandaardiseerd

Dit alles maakt het hergebruik van de kastmodules en het sanitair in andere projecten mogelijk, waardoor er minder nieuwe materialen nodig zijn voor toekomstige SAM projecten. Dit minimaliseert afval en geeft materialen aan het einde van hun levenscyclus weer waarde. Hierdoor vermindert de behoefte aan het produceren van nieuwe modules en dus ook het gebruik van nieuwe grondstoffen. Zo draagt het bij aan een duurzamer bouwproces.

Prijsreductie door modulair bouwen

Naast het feit dat het demonteren van bestaande modules voordelig is voor het milieu, zorgt dit ook voor een prijsreductie. We kunnen de elementen opnieuw in de markt zetten, dit keer voor een lagere prijs, wat gunstig is voor de klant. Bovendien betekent het in de kringloop houden van materialen dat er geen extra kosten voor afvalverwerking betaald hoeven te worden door de klant.

“Ons terugkoopprogramma geeft bij inlevering van de gebruikte materialen, tot 10% van de aankoopwaarde terug op het schrijnwerk en tot 30% op het sanitair!”

Vermindering van bouwafval

Zoals we ondertussen al weten, staan bouwprojecten bekend als een van de grootste bronnen van afval. Om concreet te zijn, komt ongeveer 30 tot 40 procent van ons afval uit de bouwsector. Daarom staat het voorkomen of reduceren van afval centraal wanneer we nadenken over het integreren van duurzaamheid in de bouwsector. Duurzame modulaire bouw stelt bedrijven in staat om afval te verminderen tijdens het hele bouwproces. Omdat modulaire elementen, zoals bijvoorbeeld onze SAM, off-site worden ontwikkeld in een gecontroleerde fabrieksomgeving met innovatieve technologie die nauwkeurige metingen garandeert, kunnen bouwteams meer controle uitoefenen en de verspilling van materialen minimaliseren die gepaard gaat met traditionele bouwmethodes.

“SAMs worden maximaal geprefabriceerd in een gecontroleerde, geautomatiseerde fabriek, wat afval vermindert en de recyclingpercentages verbetert. Doordat de modules kant-en-klaar geleverd worden, verkleinen we niet alleen de hoeveelheid transport naar en van de bouwplaats, maar verminderen we ook drastisch de afvalberg op de werf zelf.“

Als we kijken naar het reduceren van bouwafval dan biedt onze SAM nog een extra voordeel doordat deze op de bestaande structuur van het gebouw wordt geplaatst. Hierdoor hoeft er niet geslepen te worden in de structuur van het gebouw en hoeven er geen leidingen getrokken te worden in de chape en muren. Dit bespaart niet alleen veel tijd en moeite, maar vermindert ook aanzienlijk de hoeveelheid afval tijdens de installatie.

Snellere bouwtijden

We kunnen dus stellen dat in een circulaire bouwomgeving veel is geautomatiseerd en de invloed van externe factoren, zoals het weer of de beschikbaarheid van vakmannen, veel beperkter is. Dit betekent ook minder verstoring op de bouwplaats, een efficiënter gebruik van middelen en dus minder verspilling van materialen en minder afval. Hierdoor kan een modulaire woning sneller worden geplaatst, zonder dat de kwaliteit in het gedrang komt.

Bij de SAM resulteert dit in een oplevering die gemiddeld drie maanden sneller is dan traditionele bouwmethoden, wat ook zorgt voor prijsbesparing. Kortom, hergebruiken, repareren en recyclen in een circulaire economie is de boodschap voor de bouwsector van morgen!

Wil je na het lezen van deze blog ook kiezen voor ruimtebesparend en duurzaam wonen? Ontdek dan de veelzijdigheid van onze SAM! Boek snel een afspraak via deze link en laten we samen bekijken welke meerwaarde SAM in jouw project kan bieden!

Constructie van SAM is gemiddeld 3 maanden sneller dan traditionele bouwmethodes.